2016. február 21. 18:37 - farkasnaplo_bb32

Farkasprogram indul Skóciában is

Külföldi farkasbarátok érkeztek a Medveotthonba

broona_1.jpgBroona Timons a farkasok szerelmese, a lány 12 évig dolgozott a dublini állatkertben. Foglalkozott oroszlánokkal, kismajmokkal, elefántokkal, vízilovakkal, de kézből nevelt olyan zsiráfot is, akinek elpusztult a mamája. Broona az elmúlt években megismerkedett a farkasokkal is, és a ragadozók egyre inkább érdekelni kezdték. Keresgélés, olvasgatás közben találtak rá a Veresegyházi Medveotthon Predátor programjára is. Úgy gondolták, eljönnek és megnézik. A fiatal pár szombaton látogatta meg az állatkertet, Szilágyi István pedig testközelből is megmutatta nekik a falkát.

Broona párjával nyáron indul a tengerentúlra, a Yellowstone Parkba, hogy megfigyelje a vadonélő farkasokat, a falkák viselkedését. A lány idővel könyvet szeretne írni a fajról. Akkor kezdték érdekelni az állatok, amikor annak idején nagymamájánál talált egy cikket, mely arról szólt, hogy Bridget Bardot megmentett több farkast a levadászás elől. Ekkor döntött úgy, hogy tenni akar a farkasok körül kialakult tévhitek és mítoszok ellen. Azóta is folyamatosan dolgozik azon, hogy megismertesse a társadalmat a ragadozókkal.

broona_4.jpgBroona és barátja, Sersli Péter nem régiben Edingburg-ban jártak, egy olyan konferencián, ahol a farkasok észak-skóciai visszatelepítéséről esett szó. A „farkaskommunikációra” a szigetországban is szükség van, mivel ott sem örvend túl nagy népszerűségnek a faj. Ugyanakkor a visszatelepítési programra a szakemberek szerint azért van nagy szükség, mivel a skót területeken is elszaporodott a vadállomány, rengeteg az őz és a szarvas, az állomány szabályozásában pedig sokat segíthetnek a visszatérő ragadozók.

osama.jpgFebruár elején egy kuvaiti farkasbarát járt a Medveotthonban.  Osama két évvel ezelőtt kezdett el farkasokkal foglalkozni, egy saját farmot hozott létre. Rajong az állatokért. Az utóbbi hónapokban pedig végiglátogatta az európai farkasközpontokat. Járt Angliában, a világhírű Shaun Ellis központjában, megnézte a németországi Werner Freund által alapított parkot, de megfordult az Egyesült Államokban is. Közben komoly előrelépés történt Németországban, nem régiben jelentették be, hogy állami finanszírozással farkasközpontot hoznak létre, aminek fő feladata a tanácsadás, a tájékoztatás és a konfliktuskezelés lesz. 400 ezer eurót költenek első körben a programra.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://farkasnaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr808409244

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása