2016. július 31. 14:41 - farkasnaplo_bb32

Vadállat otthonra = életveszély

Sok országban divat lett nagyragadozókkal együtt élni


emi5.pngGepárd, oroszlán, tigris az anyósülésen – számtalan ilyen fotó került fel az elmúlt években az Egyesült Arab Emírségekből, ahol státusszimbólum a veszélyes nagyragadozók házi tartása. Rengetegen posztoltak fotókat a házi kedvencként tartott nagymacskákról, medvékről, farkasokról, sőt akár zsiráfokról. A dúsgazdag tulajdonosok gyakran az autójukba is beültették a kölyök állatokat, és így mentek furikázni a például Dubai belvárosába. Az Emírségekben most úgy döntöttek, véget vetnek ennek és megtiltják a ragadozók, valamint a védett állatok házi tartatását, még akkor is, ha a tulajdonos szinte profi állatkerti körülményeket rendezett be a birtokán. A trend értelemszerűen együtt járt a vadállatok illegális kereskedelmével, amit a környezetvédelmi miniszter nyilatkozata szerint szintén szeretnének megállítani.

De nem csak az Emirátusokban van nagy divatja a vadállatoknak, Angliában és az USÁ-ban is sokan szeretnék otthonukat megosztani egy nagyragadozóval. A tengerentúlon is népszerű az oroszlán, a tigris, a medve vagy a farkas. Minden évben számtalan sérülés és több haláleset történik a szakszerűtlen tartás miatt, és azért, mert a tulajdonos egyrészt nem ért az állatokhoz, másrészt félelemérzet nélkül megy be a kifutóba. Szilágyi István, a Fehérkereszt Állatvédő Liga elnöke azt mondja: meg kell állítani ezt a folyamatot. Magyarországon rendkívül szigorúak az előírások, a jogszabályok nem régiben változtak, így gyakorlatilag lehetetlenné tették a veszélyes ragadozók otthoni tartását, illetve kemény feltételekhez kötötték az állatok szállítását is.

Téved az, aki úgy gondolja, hogy a veresegyházi Medveotthon medvéi kiöregedett cirkuszi állatok. Az állomány egy jelentős része magánállattartásból – elkobzás után - került az intézménybe. Volt olyan medve, akit egy néhány négyzetméteres ketrecben tartott a gazdája hosszú éveken át egy főváros melletti kistelepülésen. Ha minden jól megy, ősszel újabb mentett medvék érkeznek majd Veresegyházra – tette hozzá Szilágyi István. Egy katalán állatvédő szervezet közbenjárására a spanyol hatóságok két rosszul tartott állatot koboztak el, már zajlanak a tárgyalások arról, hogy a medvék mikor és hogyan utazhatnak Magyarországra.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://farkasnaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr168926020

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tímea Vida 2016.07.31. 15:45:16

Megdöbbennék, de azt hiszem ez egy szűnni nem akaró emberi őrület. Vadállatot az ember életterében csak addig és akkor tudok elképzelni, amikor menteni kell, vagy fel kell nevelni és tartósan akkor is jobb egy fajtársak között kialakított természetes környezet, mint egy autó ülése, vagy egy luxuslakás. Észak Amerikában még mindig több a tigris magánkézben, mint talán a vadonban összesen. Kérdés: szeret ott a tigris? Jó neki az a környezet? Ezeket az állatokat kis korban veszik el az anyjuktól, ahol a helyük lenne. Remélem, sikerül a spanyol medvéket mielőbb behoznotok a parkba!
süti beállítások módosítása