2015. december 12. 22:59 - farkasnaplo_bb32

Big love: a nőstény dönt, kivel párosodik

Megkezdődött a párzási időszak a farkasoknál

11_2.jpgBeköszöntött a tél, ez pedig azt jelenti a farkasoknál, hogy megkezdődött a nagyjából februárig tartó párzási időszak. Teljesen természetes, hogy ilyenkor az állatok sokkal felfokozottabb hangulatban vannak, mint általában. Könnyen észrevehető, hogy többet foglalkoznak egymással, kicsit durvábban játszanak, ami néha kisebb-nagyobb harcokba is átcsaphat, markánsabbá, határozottabbá válnak. A párzási időszak jellemzői még a kétéves kölykök esetében is megfigyelhetők, annak ellenére, hogy a kézbarát falka minden tagját ivartalanították – magyarázza Dömötör Dóra állatkoordinátor. Ezekben a hónapokban a gondozóknak is jobban oda kell figyelniük, mivel a kézbarát kölykök játék közben hajlamosak egy kicsit megfeledkezni magukról.

A természetben élő falkáknál kifejezetten izgalmas a tél. A megfigyelések szerint ugyanis a domináns nőstény, az alfanőstény az alfahímen kívül több hímmel is párosodik. Hogy melyikkel, azt ő dönti el. Ennek pedig az a jelentősége, hogy a legjobb gének öröklődjenek tovább a falkában, és egészséges utódok jöjjenek a világra. Az alfanőstény igyekszik kiválasztani a dominánsabb, erősebb hímeket.

12_2.jpgA párosodás után a nőstény odút ás, amit megpróbál biztonságosan kialakítani. A vemhesség nagyjából 60 napig tart. A farkas az esetek többségében 7-8 utódot hoz a világra, de előfordulhat, hogy a kölykök száma jócskán meghaladja a tízet. Az ellés után a kisfarkasokkal egy rövid ideig csak az anya foglalkozik, aztán szépen lassan a falka minden tagja bekapcsolódik a nevelésbe. Az elmúlt évben a veresi vadfalkánál is jól megfigyelhetőek voltak a szerepek. Több olyan farkast lehetett látni, akik úgy ügyeltek a kicsikre, mint az óvónénik, óvóbácsik. Egyébként a farkasoknál a szukák nagyjából kétévesen, a hímek pedig három éves korukban válnak ivaréretté.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://farkasnaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr268168384

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása