2015. augusztus 02. 14:03 - farkasnaplo_bb32

Ne akarj otthonra vadállatot!

mosoly.jpgNagy divat lett az utóbbi években, hogy sokan vadállatból próbálnak meg társállatot nevelni, illetve vadállatot szeretnének otthon társállatként tartani. Jó példa erre a mosómedve. Kezdetben aranyos, kedves, cuki, aztán ahogy növekszik, a tulajdonos félni kezd tőle, a végén már eljut addig, hogy jószerivel etetni sem meri, vagy legfeljebb távolról próbálkozik a mutatvánnyal. Ugyanez a helyzet az alligátorteknősökkel, de még bőven lehetne állatfajokat említeni. Itt egy intő példa.

A látványetetéseken időről időre kérdezik a vendégek, hogyan lehetne otthonra farkast beszerezni és hogyan lehet európai szürkét házőrzőként tartani. A rövid válasz: sehogy! Minderről kicsit részletesebben: egyrészt a törvény tiltja. Persze ez az állattartók egy részét nem érdekli. Másrészt egyáltalán nem szerencsés családközpontú, falkaközpontú vadállatot magányosan nevelni. A magány előbb-utóbb visszaüt. Ráadásul ezzel már kimeríthető az állatkínzás fogalma. Szilágyi István szerint azért vagyunk hajlamosak azt gondolni, hogy a farkas alkalmas ilyen feladatokra, mivel úgy tekintünk rájuk, mint a kutyákra. Meg kell érteni: a farkas nem kutya! Házőrzőnek pedig végképp nem alkalmas. Kattints a videóra!

 

A látványetetéseken István mindig elmondja, hogy ha megnyerőa betörő külseje, a farkas nem kizárt, hogy beengedi, és segít neki összepakolni a nagymama értékes étkészletét. A következő indok, hogy veszélyes. Ismerni kell a farkasok jelzéseit. A farkasok ugyanis mindig jeleznek, ha valamilyen problémájuk van, ha nem akarnak több embert maguk körül, ha nyugalomra vágynak. Ha valaki ezeket a jeleket nem észleli, nem ismeri fel, vagy összekeveri a kutya jelzésrendszerével, tragédia lehet a vége.

Az Alkonyat típusú sorozatok miatt kétségtelenül népszerűbb lett a farkas, mint korábban, ezért is érdeklődnek róla, hogyan lehetne házi körülmények között tartani. Minden állatnak megvan a helye a világban, a természetben, a nagy befogadóképességű vadasparkokban, vagy az otthoni kertben. De a farkas nem az utóbbi helyre való!

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://farkasnaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr627673610

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kondom Keselyű 2015.08.03. 12:45:05

Ez egy jo cikknek/irasnak a vazlata.
Miert kerult ki igy parsorosan,felkeszen blogra ? Bar a fo kerdes inkabb az,hogy az indexre mikent sikerult feljutnia?

inuitdog 2015.08.03. 13:47:03

Ha viselkedésében kicsit öntörvényű, természet közeli és mégis szocializált kutyát akar valaki az tartson Akitát. Sok tulajdonsága, külseje is hasonlatos a farkashoz és nagyon okos. De mégsem egy farkas hibrid ami még a szelíd farkasnál is nehezebb eset. De egyik sem való kezdő vagy határozatlan kutya tartónak mert pillanatok alatt átveszi az irányítást.

Bobby Newmark 2015.08.03. 14:10:28

Én meg úgy gondolom, hogy engedni kéne a természetes szelekciót működni. Aki azzal akar kitűnni a tömegből, hogy megeteti a gyerekét a farkasával, aztán ül pártucat évet, azt miért akadályozzuk meg benne?

Lángharcos 2015.08.03. 14:32:19

@Bobby Newmark: Mert az emberi hülyeségnek egy gyönyörű vadállat is az áldozatává válna.

Lángharcos 2015.08.03. 14:37:37

@inuitdog: Szerintem mindennek kinéz, csak farkasnak nem, de van már egy-két fajta, aminek a tenyésztésénél kifejezetten szempont volt, hogy farkas külsőt érjenek el, farkassal való keresztezés nélkül, pl. a Tamaskan dog.

zuiko 2015.08.03. 15:44:32

Magyarországon a farkas egyrészt fokozottan védett állatfaj, másrészt jogilag is veszélyes állat, ezért egy átlagember számára teljesen irreális, hogy az otthoni tartáson gondolkozzon.

foson osonó soson 2015.08.03. 16:16:24

Nagyon klassz a poszt és a videó! Gratulálok!
süti beállítások módosítása