2016. április 12. 22:14 - farkasnaplo_bb32

Újra fel kellene fedezni az elfeledett pásztorkutyákat

A farkasok megjelenése és visszatelepedése Magyarországon is konfliktusokat fog szülni. A turizmust nem veszélyeztetik, hiszen annál jobban tartanak embertől, hogy keressék a közelségét, sőt kifejezetten kerülik a találkozást az emberrel az erdőben. Attól végképp nem kell tartani, hogy az egész ország területén megjelennek a ragadozók. Nincsenek összefüggő, hatalmas erdőségeink, a meglévő erdőket utak, autópályák szelik át, így a medvék és a farkasok nem fognak feltűnni sem a Balatonnál, sem az Alföldön.

A gazdálkodók azok, akiknek jobban fel kell készülniük, ha meg akarják óvni a jószágaikat. A veresegyházi Medveotthon Predátor programján Szilágyi István gyakran beszél arról, hogy érdemes lenne újra felfedezni a rég elfeledett, ún. archaikus pásztorkutyákat, melyek nagy segítséget nyújthatnak a pásztoroknak, juhászoknak. De milyen kutyafajták jöhetnek számításba? Részletek az alábbi videóban.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://farkasnaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr218598018

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A megvalósult amerikai ólom.. 2016.04.13. 18:28:11

Komondor ,Kuvasz. Bár egy farkas egy az egy elleni küzdelem esetén röhögve tép szét bármilyen kutyát..

Captain Caveman 2016.05.02. 09:10:03

@A megvalósult amerikai ólom..:
Nem a harc a lényeg, hanem az elriasztás...
Minimális azoknak a szituációknak a száma, amikben a farkasok kizárólag az élelem miatt megtámadnák a kutyával őrzött nyájat. Mindig a legkevesebb energia befektetéssel járó utat fogja választani. Ha a kutyákkal való harc és az egerészés között kell választani, akkor az egeret fogja. Lényeg, hogy a fizikai éppségét megőrizze. lehet, hogy a farkas lenyomja a kuvaszt, de közben olyan sérülést szerez, amibe később belehal.

Farkas támadásokról akkor számoltak be a krónikák általában, amikor igen nagy, keményteleken a farkasok nem tudtak vadászni a szokásos zsákmányaikra. Így a választás már nem a szűkös táplálék és a sérülés között esett, hanem a sérülés és az éhhalál. Mindig a minimális kockázat felé...
süti beállítások módosítása