2016. november 19. 18:53 - farkasnaplo_bb32

Konfliktuskezelés kell a farkasokkal kapcsolatban!

800_marcus.JPGÉszak-Magyarország erdeiben évek óta jelen vannak a farkasok. Nem mondhatni, hogy hatalmas falkák járják a területet, de régóta bizonyított, hogy a ragadozók megtelepedtek a szlovák-magyar határ közelében. Eddig jobbára kameracsapdák örökítették meg a farkasokat, az utóbbi időszakban azonban már néhány haszonállat is a falkák áldozata lett. Ismeretterjesztésre és konfliktuskezelésre lenne szükség a csúcsragadozókkal kapcsolatban – véli a szakember.

Az utóbbi időben több nyájra támadtak rá farkasok Borsodban és Heves megyében. A hírek szerint Egercsehiben például nyolc birkát terítettek le a ragadozók az ősz folyamán. Az érintett gazdák már éjszaka is őrzik a haszonállatokat.

Egy tanulási folyamat részesei vagyunk – magyarázza Szilágyi István, aki szerint az érintett területek gazdálkodói nincsenek felkészülve a ragadozók esetleges megjelenésére. Az elmúlt hónapok eseményeiből is kiderült, hogy a haszonállatokat nem védte semmi és senki a támadás idején. Nem volt villanypásztor, nem voltak a farkasok elriasztására alkalmas kutyák. Jól megépített karámokra és archaikus, erre a feladatra tenyészett ebekre lenne szükség – teszi hozzá a Medveotthon állatkoordinátora. Érdemes azon is elgondolkodni, hogy milyen megoldásokat lehetne átvenni az európai országokból, már ami a kártalanítást illeti. Olaszországban például a kárt szenvedett gazda nem pénzt kap az államtól, hanem haszonállatot, ezzel elkerülhetők a csalások is. Komoly előrelépés történt Németországban is, ahol az év elején jelentették be, hogy farkasközpontot hoznak létre, aminek elsődleges feladata a tájékoztatás, a tanácsadás, a konfliktuskezelés és a közvetítés lesz a gazdálkodók és a természetvédők között. A hírek szerint a központ felállítására több mint 400 ezer eurót költenek.

800_erdo.JPGSzilágy István a hazai helyzettel kapcsolatban úgy fogalmazott: eddig az hangzott el a leggyakrabban, hogy Magyarország még nem a 24. órában van, azonban az események láttán kijelenthető, hogy szépen lassan változnak a dolgok. Az érintett területeken a természetvédelmi szakemberek komoly erőfeszítéseket tesznek azért, hogy megismertessék a gazdálkodókat a farkasokkal, mindenki megértse, mit jelent a nagyragadozók visszatérése, hogyan működik ez a folyamat a valóságban. Nem tesz jót ennek, hogy egyes internetes fórumokon már arról lehet olvasni, hogy a farkasok nem egy természetes folyamat részeként jelentek meg az erdőkben, hanem visszatelepítés történt. Az sem szerencsés, hogy akkor is farkast kiáltanak, amikor bizonyíthatóan kóbor kutyák végeztek egy-egy haszonállattal. Szekértáborok kezdenek kialakulni a farkasok mellett és ellen. Ez is jól mutatja, hogy átfogó konfliktuskezelésre van szükség – teszi hozzá a Medveotthon állatkoordinátora.

Nem véletlen, hogy évekkel ezelőtt a Medveotthon is beindította Predátor programját, amely során egészen közelről mutatják meg a látogatóknak a ragadozók életét, és igyekeznek eloszlatni a velük kapcsolatos tévhiteket, legyen szó medvéről, farkasról. Komoly ismeretterjesztő munkát végeznek az érintett nemzeti parkok is. A Bükki és az Aggteleki Nemzeti Park mindent megtesz annak érdekében, hogy sikerüljön megőrizni az élőhelyeket, emellett a gazdákat is igyekeznek megtanítani arra, hogy lehet a ragadozók ellen védekezni.

A hazai nemzeti parkok munkájáról a napokban Colleen Bell, az USA budapesti nagykövete is elismerően beszélt. A diplomata valamennyi parkot végiglátogatta, a körutat a múlt héten a Bükkben zárta, ahol Horkai Zoltán farkasaival is találkozott. Colleen Bell úgy fogalmazott: „a látogatással ismerem el és hajtok fejet a magyar kollégák természetvédő, a biodiverzitást őrző munkája előtt.”

A farkas 1993 óta védett állat Magyarországon, aki kilő egyet, bűncselekményt követ el.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://farkasnaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr1311974324

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dr. mesterséges színezék 2016.11.20. 16:28:47

Szeretek kuttyakölyköket dögönyözni (ki nem?), de állítom, hogy minden kutyaféle közül a veresegyháziak farkaskölykeinek volt a legkellemesebb tapintása. Mintha szó szerint báránybőrbe bújtak volna.

calen 2016.11.20. 21:42:02

A megváltozott helyzethez való alkalmazkodáshoz megfelelő tudati színvonal kellene. Sajnos félő, hogy a gazdák csak a primitív "ircsukkimindet" gondolatig jutnak el.
Szerintem a helyszínen kéne népszerűsíteni az őrkutyák tartását. A kerítés - főleg a villanypásztor - pénzbe kerül. Valószínűbb, hogy inkább méregre költenek majd. :(

Márk_Márk 2016.11.21. 00:18:06

@calen:
Igen, amíg nem a te állataidról van szó, addig simán nagyon megértő vagy.
Ha a te állataidat pusztítanák el, biztosan nem lennél ennyire az.
Egy állat felnevelése ugyanis kurva nagy munka és sok pénz.
(Bezzeg ha valaki agyonveri a saját kölyökkutyáit vagy macskakölykeit, akkor minden állatvédő fasz iszonyatosan felháborodik, és az illető életét követeli. Legalább a következetességnek valami szikrája lenne bennetek.)

Az őrkutyákat te etetnéd, oltatnád stb. (ami szintén nem kis pénz)?
Esetleg azok, akik nem engedik a farkasok kilövését?

Mi van, ha esetleg valami kisgyereket öl majd meg néhány farkas?
süti beállítások módosítása