2016. november 02. 15:17 - farkasnaplo_bb32

Ismerkednek a világgal a veresi farkaskölykök

lobicsek2.JPGLobo és Mira tavasszal született a veresegyházi Medveotthonban. A gondozók hetekig otthon nevelték a kölyköket, hogy idővel belőlük is kézbarát falka váljon. A páros komoly változáson ment át az elmúlt hetekben, nem régiben új kifutóba költöztek.

A két kisfarkas életét hétről hétre figyelemmel kísérhették a természetbarátok az interneten. Voltak élő közvetítések az első etetésekről, és arról, hogyan cseperedtek a gondozók lakásában. A nyár elején aztán visszatértek Veresegyházra, ahol már a medvék és a farkasok szomszédságában nevelkedtek. Szilágyi István és Dömötör Dóra ezt a falkát is rendszeresen viszi sétálni, hogy minél több inger érje őket. Mirát és Lobot már a nyáron sokan megfigyelhették a nagy kifutó szomszédságában. Az akkor még kissé félénk farkasok időnként elbújtak az őket vizslató szempárok és a hangzavar elől, de mára sokat változtak.

lobicsek.JPGMivel korábbi helyükre két mentett medve érkezett Spanyolországból, a kölykök átköltöztek, méghozzá abba a hátsó kifutóba, ahol korábban szintén kézbarát farkasok éltek. Így egy kicsit közelebb kerültek az emberekhez és a vadfalkához is. Az utóbbi napokban már szakmai, biológus, vadgazda látogatókat is fogadtak a farkasok. Szilágyi István kiemelte: rendkívül fontos, hogy nemcsak a gondozókkal vannak kapcsolatban a kölykök, hanem másokkal is megismerkednek, ezzel elő lehet segíteni az emberhez való kötődésüket. Bárki azonban nem léphet be a kifutóba.


lobicsek3.JPGA séták továbbra is folytatódnak, hiszen minél több inger éri az állatokat, annál jobb. Ez a korábbi kézbarát falkák nevelésében is állandó elem volt – tette hozzá Szilágyi István, akinek fontos küldetés a farkasok megismertetése és népszerűsítése a közvéleménnyel. A hétvégi Predátor Programokon rendre kiderül, hogy sokan nagyon keveset tudnak ezekről az állatokról, még mindig a mesékből származnak az információink, és azzal sem vagyunk tisztában, hogy az erdő kiváló ökológiai szolgáltatójáról van szó.

Mirának és Lobonak óriási az étvágya. Minden alkalommal szinte pillanatok alatt fogyasztják el a húst. Szilágyi István szerint nem jó, hogy a látogatók gyakran mézzel próbálják etetni a farkasokat, pedig több helyen is felhívják a figyelmet arra, hogy ez szigorúan tilos.

Mira és Lobo nem csak habitusban változott, külsőleg is. Lobo bundája augusztus végére kifejezetten besötétedett, a tél közeledtével pedig már kialakulóban van a vastag téli bundájuk is.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://farkasnaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr6011924615

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása