2015. május 25. 01:15 - farkasnaplo_bb32

Együtt élni a farkasokkal

Visszatérnek a ragadozók az erdőbe

Valami elindult az1000_1.jpg erdőkben. Az északi területeken az utóbbi időben megjelentek a farkasok, de több alkalommal medvét is láttak. A ragadozók nem egyszer szerepeltek a hírekben az utóbbi hónapokban. Meg kell tanulnunk együtt élni a ragadozókkal – mondja Szilágyi István, aki szerint egyáltalán nem kell tartanunk ezektől az állatoktól. Ezt szolgálja a Predátor program és a bemutatóval egybekötött hétvégi látványetetés is a Veresegyházi Medveotthonban. Azért kezdődött az imprintációs program a farkasokkal hat évvel ezelőtt, mert már akkor látható volt, hogy előbb-utóbb megjelennek hazánkban is a régóta nem látott vadállatok.

2000.jpgElszoktunk ezekről a ragadozóktól, miután bő száz évvel ezelőtt kiirtottuk őket a kontinens jelentős részén. Szilágy István úgy fogalmaz: ezek az állatok a legfontosabb ökológiai szolgáltatók, komoly szerepük van az ökológiai egyensúly alakításában. Az Északi-középhegységben jelenleg nagyjából öt farkas élhet, de már kotorékokat is találtak a szakemberek. Így a jövőben akár 13-14 farkasa is lehet Magyarországnak. Attól nem kell tartani, hogy nagyobb számban jelennek meg ezek a vadállatok az erdőben, attól pedig végképp nem kell félni, hogy összetalálkozunk velük az erdőben. A farkas próbálja magát távol tartani az embertől, így sohasem fog szembejönni velünk a fák között. Medvét pedig legfeljebb a Salgótarjántól északra fekvő területeken lehet látni. A látványetetéseken az is szóba kerül, hogy mit kell tenni, ha valaki a közelében észrevesz egy barnamedvét.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://farkasnaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr247488776

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

G. Wolf 2015.05.25. 21:39:25

Én örülök a farkasoknak! :)
süti beállítások módosítása