2016. augusztus 28. 21:34 - farkasnaplo_bb32

Megmutattuk a farkasok éjszakai életét

Predátor program fáklyafénynél

kifuto800.JPGNem veszélytelen programra vállalkoztak szombaton este a Veresegyházi Medveotthon állatkoordinátorai. Sötétedés után rendhagyó látványetetésre várták a látogatókat a farkasok kifutójánál.

Szombaton este nyolc előtt tábortüzet gyújtottunk a kézbarát farkasok kifutója mellett, a háttérben pedig fáklyák lobogtak, ilyen hangulatban indult a rendhagyó látványetetés a Medveotthonban az utolsó nyári hétvégén. A veresegyházi intézmény ezzel a programmal csatlakozott az Állatkertek Éjszakájához. Szombaton és vasárnap – napközben - rendszeresek a Predátor programok, amiken az erdőkbe visszatérő ragadozókról mesél Szilágyi István és Dömötör Dóra, a Medveotthon két állatkoordinátora. Az éjszakai látványetetés már régóta a tervek között szerepelt, úgy gondolták, az Állatkertek Éjszakája jó alkalom arra, hogy megmutassák, hogyan viselkednek a farkasok sötétedés után.

Az állatok éjszaka jóval aktívabbak, mint nappal, a természetben is sötétedés után indulnak vadászni, egészen máshogy viselkednek. Az állatkoordinátorok tisztában voltak azzal, hogy a rendhagyó program egyáltalán nem veszélytelen, a megszokottnál magasabb adrenalin szinttel léptek a teljesen sötét kifutóba, a négy kézbarát farkas közé. Dóra és István rengeteg időt tölt és töltött ezekkel az állatokkal, de éjszaka még nem nagyon jártak közöttük, ezért is volt kifejezetten izgalmas a kísérlet.

kifuto800_2.JPGMarcus, Maya, Léna és Brutus valóban egészen másként viselkedett, mint a nappali látványetetéseken. Felfokozott állapotban voltak, de nem annyira, mint amennyire Istvánék várták. Valószínűleg az állatokat is kicsit meglepte, hogy az éjszaka leple alatt egy 80 fős tömeg verődött össze a kerítés mellett és a tábortűz közelében. A programon szó volt arról, miért fontos mérföldkő, hogy az elmúlt években Magyarország északi területein ismét megjelentek a nagyragadozók, miért nyújtanak fontos ökológiai szolgáltatást az erdőkben, hogyan épül fel egy falka, hogyan működnek a farkastörvények, kiből lesz alfa és kiből omega. A közönség rengeteget kérdezett az állatokról, így a látványetetés tényleg az éjszakába nyúlt, fél 10 körül ért véget.

Azt gondolnánk, hogy a farkas a legélesebb szemű ragadozók közé tartozik, pedig ez egyáltalán nincs így, kifejezetten rosszul lát, ennek ellenére a többi, kifinomult érzékszervének köszönhetően rendkívül jól tájékozódik a vaksötétben is. Videózás közben egészen furcsa élmény volt a kifutóban, amikor csak a neszekből lehetett megállapítani merre járnak körülöttünk az állatok. Amint a látogatók száma apadni kezdett, elindultak hazafelé a családok, a farkasok rákapcsoltak, főleg Maya és Léna váltott át éjszakai üzemmódba, őrületes hajszát és játékot produkáltak a kifutóban. Az ember csak a fülével érzékelte, hogy éppen merrefelé trappolnak körülötte.

Azt tervezzük, hogy a jövőben is lesznek még hasonló éjszakai látványetetések. Nézzétek, olvassátok a Medveotthon közösségi oldalait, figyeljétek az új időpontokat.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://farkasnaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr2911658332

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása