Utolsó kommentek:

Márk_Márk 2016.11.21. 00:18:06

@calen:
Igen, amíg nem a te állataidról van szó, addig simán nagyon megértő vagy.
Ha a te állataidat pusztítanák el, biztosan nem lennél ennyire az.
Egy állat felnevelése ugyanis kurva nagy munka és sok pénz.
(Bezzeg ha valaki agyonveri a saját kölyökkutyáit vagy macskakölykeit, akkor minden állatvédő fasz iszonyatosan felháborodik, és az illető életét követeli. Legalább a következetességnek valami szikrája lenne bennetek.)

Az őrkutyákat te etetnéd, oltatnád stb. (ami szintén nem kis pénz)?
Esetleg azok, akik nem engedik a farkasok kilövését?

Mi van, ha esetleg valami kisgyereket öl majd meg néhány farkas?

Bejegyzés: Konfliktuskezelés kell a farkasokkal kapcsolatban!

calen 2016.11.20. 21:42:02

A megváltozott helyzethez való alkalmazkodáshoz megfelelő tudati színvonal kellene. Sajnos félő, hogy a gazdák csak a primitív "ircsukkimindet" gondolatig jutnak el.
Szerintem a helyszínen kéne népszerűsíteni az őrkutyák tartását. A kerítés - főleg a villanypásztor - pénzbe kerül. Valószínűbb, hogy inkább méregre költenek majd. :(

Bejegyzés: Konfliktuskezelés kell a farkasokkal kapcsolatban!

dr. mesterséges színezék 2016.11.20. 16:28:47

Szeretek kuttyakölyköket dögönyözni (ki nem?), de állítom, hogy minden kutyaféle közül a veresegyháziak farkaskölykeinek volt a legkellemesebb tapintása. Mintha szó szerint báránybőrbe bújtak volna.

Bejegyzés: Konfliktuskezelés kell a farkasokkal kapcsolatban!

she_wolf 2016.09.09. 17:24:35

@Ez a név már foglalt!:
Elolvastam a hozzászólásaidat.
Ha úgy is élsz, mint ahogy írsz, akkor sok kellene belőled, hogy némely embereknek helyrerázódjon a mész az agyában legalább az alapokat tekintve

Hasonlóképpen vagyok @Faszerkezet írásaival is.

Nagyon jó lenne, ha az emberekben tudatosulna, hogy kinek mi a feladata, és mely esetben vonható felelősségre, mikor lépi át a hatáskörét, mikor szegi meg a saját maga által felállított szabályokat.

Bejegyzés: Medvekaland! Prédának nézte a vadászt a predátor?

furious ewok 2016.09.09. 17:19:58

@Ez a név már foglalt!: és amit Faszerkezet írt azt továbbra is bérvadászatnak hívják.

Na jó hétvégét uraim, egyet nem fogunk érteni úgysem, akkor meg minek folytatni.

Bejegyzés: Medvekaland! Prédának nézte a vadászt a predátor?

furious ewok 2016.09.09. 17:15:49

@Ez a név már foglalt!: vegyél már vissza a kapitális betűkből öregem, te beszélsz hülyéket.

Bejegyzés: Medvekaland! Prédának nézte a vadászt a predátor?

furious ewok 2016.09.09. 17:14:21

@Ez a név már foglalt!: mint mondtam nem a vadgazdálkodással van bajom hanem azokkal akik passzióból vadásznak, mert szerintem nem normális dolog. De ha a vadászok hasznosságáról van szó miért nem beszélünk a tiltott vadászati tevékenységről, az orvvadászatról, az énekesmadarak tiltott vadászatáról és csempészetéről (bizony itthon is lehet venni énekesmadarak húsát vadhús címén) az idényen kívüli tiltott vadászatról stb. Eleve elég nagy a szürke zóna ezen a téren, és sok a károkozó tevékenység. Mielőtt felmagasztalnánk a vadászokat, azért gondoljunk ezekre is.

Bejegyzés: Medvekaland! Prédának nézte a vadászt a predátor?

Ez a név már foglalt! 2016.09.09. 16:54:44

@furious ewok: "a vadgazdálkodás IGENIS vadvédelmi célú, ha nem hiszed olvass utána az irányadó szabályoknak"

Igen, nyakon van öntve a törvény egy ilyen rózsaszín löttyel, hogy az átlagpolgár is elfogadja, hogy ez milyen jó, mert környezetvédelem meg aranyos kis állatkák védelme az nagyon fontos, de valójában az egész a pénzről szól:
1, túlszaporulat kordában tartása: a termőföldek védelme, ezt már alaposan kiveséztük, lényege, hogy ne legyen 1000 Ft a kenyér
2, a kilövendő célszámok meghatározása: annak érdekében, hogy azért következő évben is legyen mit kilőnie a fizető vendég vadászoknak
3, nem védett fajokra tilalom bevezetése: pl fácántyúkot csak akkor lehet lőni, ha x darab fácánt felnevel és kibocsát a társaság. Vagy egyéb, a régióban alacsony szaporulatú fajokra tilalom bevezetése, hogy el tudjon szaporodni és újra vadászható legyen.

Így az egész vadászat a gazdaság szerves része és nem igazán erkölcsi vagy morális alapon működik, pont ahogy a gazdaság többi része sem.

Bejegyzés: Medvekaland! Prédának nézte a vadászt a predátor?

Ez a név már foglalt! 2016.09.09. 16:33:22

@furious ewok: "És fenntartom, hogy a hobbivadászat nem természetvédelmi szándékkal történik, akkor sem, ha ez a vadásztársaságnak hasznot jelent. "

TE TÉNYLEG ILYEN ÉRTETLEN VAGY EMBER?!?!? VAGY NEM OVLASOD EL AMIT ÍRNAK AZ EMBEREK?

Szóval még egyszer és utoljára leírom: a vadgazdálkodás NEM az állatok érdekében van alapvetően, hanem a gazdaság és ezáltal az emberek, minden állampolgár érdekében! Ha ma betiltanák a vadászatot enblock Magyarországon, akkor kb 1 év múlva dupla annyiba kerülne a kenyér és még sok sok élelmiszer, mert a termés felét a természetes ellenség nélküli, ezáltal túlszaporodott vadak lelegelnék. Mondom még egyszer, jelenleg is milliókat fizetnek a vadásztársaságok vadkárra a gazdáknak...

Bejegyzés: Medvekaland! Prédának nézte a vadászt a predátor?

Ez a név már foglalt! 2016.09.09. 16:32:12

@furious ewok: "tökéletesen tisztában vagyok vele, hogy működik, hivatalosan bérvadászatnak hívják"

Nem, mondom immár sokadszor, hogy tökéletesen fogalmad sincs a vadászatról, nem bérvadászatnak hívják amiről @Faszerkezet ír, ő a klasszikus vadásztársasági működést írta le, ahogy én is azt próbáltam előbbi kommentemben. De ha már itt tartunk, bérvadászat az amikor az egyik vadász (akár külföldi, akár magyar) olyan vadásztársasághoz megy el egy darab vadászatra amiért ő külön fizet, mert nem tag az adott vadásztársaságban, ellenben a tagokkal, akik a rendszeres tagdíjért cserébe vadászhatnak. Továbbá ott van még a bérkilövő vadásztársaság fogalma is, ez azt jelenti, hogy a vadásztársaságnak nincs vadászterülete, tehát a bérkilövő társaság tagjai csak bérvadászat keretein belül tudnak vadászni klasszikus, vadászterülettel rendelkező vadásztársaságoknál. A vadászterület pedig nem a társaság tulajdona, ha klasszikus társaságról van szó, hanem ... olvasd el @Faszerkezet kommentjét újra, nem írom le még egyszer.

Na de én most befejeztem a vadászati továbbképzést, ha érdekel a téma és valóban tökéletesen tisztában akarsz lenni a dolgokkal, akkor kiváló tankönyvek vannak a piacon, amiket ha elolvasol két "minden vadász gyilkos" felkiáltásod közben, akkor kicsit árnyaltabban fogod látni a dolgokat és rájössz, hogy milyen jó is NEKED, hogy vannak még olyan emberek, akik a munkájukért (vadkilövés, vadgazdálkodás) nem hogy pénzt kérnek, hanem még fizetnek is. És ez azért jó NEKED, mert nem lesz 1000 forint a kenyér, fentebb már mindketten leírtuk ennek az összefüggését, nem fogom harmadszorra is leírni.

A "vallásosságot" úgy értettem, hogy te azt HISZED, hogy ez vagy az a helyzet, miközben a tények egész mások. Ilyen értelemben hívő emberrel nem tudok vitatkozni.

Bejegyzés: Medvekaland! Prédának nézte a vadászt a predátor?

Faszerkezet 2016.09.09. 16:31:18

@furious ewok: Jah, hogy te egyébként tisztában vagy vele, csak értetlenkedsz.... Kezd így és megspórolunk egy csomó kört.

Bejegyzés: Medvekaland! Prédának nézte a vadászt a predátor?

furious ewok 2016.09.09. 16:04:51

@Faszerkezet: tökéletesen tisztában vagyok vele, hogy működik, hivatalosan bérvadászatnak hívják, de attól még nem kell, hogy egyetértsek vele. Leszarom azt is, hogy a vadásztársaság ebből hasznot húz, én meg egész télen azt hallgatom a környéken, hogy a "terepjárósok" kint lövöldöznek az ártérben, vagy kacsára lőnek a Dunán, gyakran látom a nyomaikat lakott terület folyópartján is.

Azt valóban nem tudom viszont, hogy ki és hogyan felügyeli ezeket a tevékenységeket, főleg a semmi közepén, biztos ez is meg van oldva, visszaélésnek semmi esélye. Az pedig, hogy a kutyát kilövik az ember mellől nem egy és nem két esetben, említésre sem érdemes. Amúgy is ha túrázni akar menni az ember húzza inkább meg magát.

Lehet hogy dühösnek tűnök, ez azért lehet, mert az is vagyok ezekre az emberekre, és erre a hozzáállásra, és mert azt látom, hogy a vadászat kultúrája a béka segge alatt van, és a legritkább esetben szól arról amiért én az erdőbe megyek: a természet megbecsüléséről, holott ez lenne azt gondolom a minimum.

@Ez a név már foglalt!: Nem tudom a vallásosság hogyan jutott eszedbe, de felesleges volt, nem vallási alapon írtam amit írtam, egyébként nemrég épp a Semjén fejtette ki azt a mély teológiai okosságát, hogy az állatoknak nincsen lelkük, szóval ennyit a vallásról meg a vadászatról.

És fenntartom, hogy a hobbivadászat nem természetvédelmi szándékkal történik, akkor sem, ha ez a vadásztársaságnak hasznot jelent. Ja és igen: a vadgazdálkodás IGENIS vadvédelmi célú, ha nem hiszed olvass utána az irányadó szabályoknak.

Bejegyzés: Medvekaland! Prédának nézte a vadászt a predátor?

csivava ellen dobócsillag nuncsaku 2016.09.09. 14:55:49

@Ez a név már foglalt!: Az nem összefüggés. Annyi köze van a kettőnek, mint az űrhajózásnak a biciklimhez.

Bejegyzés: Medvekaland! Prédának nézte a vadászt a predátor?

Ez a név már foglalt! 2016.09.09. 14:36:47

@Márk_Márk: Azért kellett ez a címbe, hogy meglegyen a sok átkattintás, aminek köszönhetően sok agyatlan, akiknek vadászatról halvány lila fingjuk sincs, idejött.

Bejegyzés: Medvekaland! Prédának nézte a vadászt a predátor?

Márk_Márk 2016.09.09. 14:30:38

Mekkora agyatlan baromnak kell ahhoz lenni, hogy valaki leírja egy cikkben azt, hogy predátor?

Bejegyzés: Medvekaland! Prédának nézte a vadászt a predátor?

Faszerkezet 2016.09.09. 14:21:44

@furious ewok:

Na akkor megvilágítom, hogy is működik ez, mert tisztán kiviláglik, hogy nem érted.

Tehát van egy vadásztársaság, ami fenntart egy erdőt, annak vadvilágával. /Persze maga az erdőt nem ő tartja fenn/. NA általában neki, vagy az erdőgazdaságnak /valahol ezek egy cég, valahol nem/ vannak vadgazdálkodási mérnökeik, hivatásos vadászaik stbstb.

Na ezek szépen meghatározzák az elejthető állatok számát. (Dúvadnál nincs ilyen), és azt a számot szépen eladják. És itt kapcsolódnak be a te terepjárós, újgazdag passzióbol ölö ismerőseid. Ugyanis nekik van pénzük mindezt kifizetni. Hülyén hangzik, de win-win szituáció, hiszen az egyik oldalról kilövésre kerül, a kilövésre "Ítélt" állatmennyiség, a másik oldalról meg csillapodik a vérszomj. (Persze ezek csak azért írom, mert ezt akarod hallani....) Ma kérlek így kapőcsolódnak ők be a vadgazdálkodásba.

Persze lehetne tartani annyi hivatásos vadászt, azoknak fizetni, hogy elvégezzék ezt a munkát, de lássuk be mennyivel jobb ha a munka is el van végezve és még csak nem is mi fizetünk érte, hanem nekünk fizetnek.

"A ragadozókat pedig éppen a vadászok irtották ki Mo.ról annak idején, most megint lövik a toportyánokat, mert vadhúst esznek azok is, kevesebb vadat lehet lelőni miattuk. Lehet mondani a természetre hogy lassú, de inkább arról van szó, hogy szembeszélben bizony nehéz hugyozni."

Pedig baromi lassú. Beköszöntene egy nyúlvész Mo-ra, sok évig kéne enned az 1000 Ft-os kenyeret, mire kiegyensúlyozódna a természetben a helyzet.

Bejegyzés: Medvekaland! Prédának nézte a vadászt a predátor?

Ez a név már foglalt! 2016.09.09. 13:59:30

@furious ewok: Csak elolvastam amit írtál...

"Erre kurvára nincsen szükség, ne hazudjuk már hogy ezt a vadvilág érdekében csinálják"

Egyrészt ezt te csak hiszed, hogy nincs rá szükség, vallásos emberekkel viszont nem tudok vitatkozni, másrészt ismét tetten érhető, hogy fogalmad sincs a vadgazdálkodás lényegéről, ez nem szégyen, mert átlag embernek nem is kell hozzá értenie.

Szóval még egyszer és utoljára leírom: a vadgazdálkodás NEM az állatok érdekében van alapvetően, hanem a gazdaság és ezáltal az emberek, minden állampolgár érdekében! Ha ma betiltanák a vadászatot enblock Magyarországon, akkor kb 1 év múlva dupla annyiba kerülne a kenyér és még sok sok élelmiszer, mert a termés felét a természetes ellenség nélküli, ezáltal túlszaporodott vadak lelegelnék. Mondom még egyszer, jelenleg is milliókat fizetnek a vadásztársaságok vadkárra a gazdáknak...

Bejegyzés: Medvekaland! Prédának nézte a vadászt a predátor?

Ez a név már foglalt! 2016.09.09. 13:51:33

@furious ewok: "azért a vadgazdálkodást ne keverjük már össze a hobbivadászattal, az utóbbiról beszélünk mi is."

Eddig olvastam. A vadgazdálkodás a hobbivadászat miatt létezhet. A hobbivadászok a vadásztarásaság tagdíjának befizetése után mehetnek vadászni, azaz kordában tartani a populációt, azaz vadgazdálkodni. Minden vadnak megvan az idénye persze, hogy a szoptatós kocát ne lőjjék ki a malacai mellől és hasonlók és még sorolhatnám a szabályokat, de inkább nem teszem meg most, mert erről könyvek vannak írva, amiből a vadásznak le kell vizsgáznia.

A másik oldalt pedig, a vadásztársaság kemény pénzeket fizet azoknak a gazdáknak a akiknek a területein vadászik (mert megegyeztek) és mégis vadkára keletkezik a gazdának.

Na, hát ez a vadgazdálkodás két mondatban, nem pedig (csak) az, hogy kimentjük az aranyos őzikét az árvízből, meg télen megetetjük.

Bejegyzés: Medvekaland! Prédának nézte a vadászt a predátor?

furious ewok 2016.09.09. 13:46:30

@Faszerkezet: azért a vadgazdálkodást ne keverjük már össze a hobbivadászattal, az utóbbiról beszélünk mi is. A vadgazdálkodásnak ugyanúgy része a vadpopuláció fenntartása, állatok etetése, egészségyügyi felügyelete, lakhelyének megőrzése, mint a vadkárok elhárítása, ez utóbbi esetben lehet indokolt a károkozó állat kilövése. Ez hasznos lehet, de az nem, hogy egy csapat fenegyerek kivonul az erdőbe és két napig durrogtatnak a zöldben, meg berendelnek többezer fácánt kilövésre mint egyik neves hazai hobbivadászunkról derült ki pár éve. Erre kurvára nincsen szükség, ne hazudjuk már hogy ezt a vadvilág érdekében csinálják, ezt azért csinálják, hogy szórakozzanak, és éppen ennyit is érnek, hogy egy klasszikust idézzek.

A ragadozókat pedig éppen a vadászok irtották ki Mo.ról annak idején, most megint lövik a toportyánokat, mert vadhúst esznek azok is, kevesebb vadat lehet lelőni miattuk. Lehet mondani a természetre hogy lassú, de inkább arról van szó, hogy szembeszélben bizony nehéz hugyozni.

Bejegyzés: Medvekaland! Prédának nézte a vadászt a predátor?