2015. november 08. 17:09 - farkasnaplo_bb32

Farkas-ügy: nem fekete és fehér

Rendhagyó látványetetés a pécsi eset kapcsán

000000.jpgEgy hete zajlik az országos vita a pécsi farkas megszökése és kilövése kapcsán. Téma a sajtóban, téma az interneten és téma a közösségi oldalakon. Egy biztos, kettészakadt az ország, rengetegen nyilvánítottak véleményt a pécsi állatkert igazgatójának döntése kapcsán. Sokan vadállat-, ballisztikai-, biológiai szakértőkké avanzsáltak. Ez pedig visszavetheti a faj megítélését. A vitában azonban viszonylag kevés szó esett a farkasról. A visszatérő ragadozóról, akiről általában viszonylag keveset tudunk, és hajlamosak vagyunk róla meglehetősen egyszerűen gondolkodni. A Piroska és a farkas mese valamint az „Én kicsi pónim” jellegű elképzelés a két fő irányvonal, azaz rettegünk tőle vagy lecukizzuk – mondja a végletek kapcsán Szilágyi István állatkoordinátor, a Fehérkereszt Állatvédő Liga kurátora. Ez pedig egyáltalán nincs rendjén.

A farkasnak ennél jóval több arca van, erről pedig megfeledkezünk. A pécsi esetről sem lehet azt mondani, hogy fekete vagy fehér. Éppen ezért a Veresegyházi Medveotthonban a hétvégén rendhagyó látványetetéseket tartottak. István igyekezett a szokásosnál is interaktívabbá tenni a Predátor programot, bevonta a közönséget, megkérdezte a nézőket, hogy szerintük veszélyes állat-e a farkas, veszélyes lehet-e a gyerekekre. Megmutatta, hogyan reagálnak a farkasok, ha gyerekek kerülnek a kifutó közelébe, illetve mennyire felizgatja a vadállatokat egy kutya jelenléte. Ezekre azért próbált rávilágítani, mivel Pécsen, miközben erdőjárási tilalmat rendeltek el a múlt héten és az elszökött farkast keresték, tömegek sétáltak az erdőben gyerekekkel, szabadon engedett kutyákkal. Bemutatta, hogyan reagál a farkas a nyers húsra. Kattints a videóra, a programról látványos összeállítás is készült!

 

Az előadásokon elhangzott: nem tesz jót egy visszatelepülő fajnak az a vita, ami az elmúlt napokban kibontakozott, és hogy olyan szakembereket is kritizáltak, akik igazán értenek a farkasokhoz. Ha a Mecsekben valami probléma történt volna, sokat ártott volna a faj amúgy sem túl jó hírnevének. Egy tanulási folyamat zajlik a farkasokkal kapcsolatban – véli Szilágyi István, aki szerint a jövőben meg kell ismernünk ezeket a vadállatokat, mivel kénytelenek leszünk velük együtt élni. A vadon élő ragadozókkal azonban nem fogunk találkozni az erdőkben, ugyanis ezek az állatok az évszázadok során megtanultak félni az embertől.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://farkasnaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr158060252

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása