2015. október 25. 20:37 - farkasnaplo_bb32

Nyelvezni egy farkassal?

Lehet, hogy gusztustalan, de hasznos

nyal_2_jo.jpgAmikor a Predátor program ahhoz a ponthoz ér a Medveotthonban, hogy István és Dóri szájból kezdi etetni a farkasokat, a közönség soraiból minimum négy-öt „Fúúúúúúj de gusztustalan” jellegű mondat elhangzik. Azt is kérdezték már, hogy mit szól hozzá Dóri párja, amikor egy ilyen nyalakodás után hazamegy. A válasz egyszerű, és ezt az etetéseken is el szokták mondani: István és Dóri egy párt alkotnak. Ergo: semmit.

Egy biztos, egészen különleges élmény, amikor valamelyik farkas elveszi az ember szájából a tápot. Persze ez annak elképzelhetetlen, aki magától a kutyatáptól is undorodik. Bízni kell a farkasban és nem árt, ha egy kis félelem ott van az emberben, erről már többször írtunk, hogy ez alapszabály a kifutóban. Sok múlik azon, hogy milyen hangulatban vannak a farkasok, mennyire vannak felpörögve. Én magam legjobban Marcusszal szeretem ezt a játékot játszani. Ő kifejezetten óvatos, még akkor is, ha felfokozott hangulatban van. Hihetetlen ügyesen, szinte egyesével emeli ki a nyelvével az ember szájából a kutyatápot.

Na jó, de miért van erre szükség?

nyal_4_jo.jpgNem öncélú szórakoztatásról, hangulatkeltésről és cirkuszi mutatványról van szó. Az egész onnan ered, hogy a kézbarát farkasoknál a bevésődést, az imprintációt segíti, ha kicsi korukban az ember valamennyire előrágja nekik a tejjel kevert kutyatápot, és így adja a szájukba. A vadfalkáknál, a természetben is hasonlóan működik a dolog. A felnőttek bekajálnak, kicsit megemésztik a táplálékot, aztán a többi között amilázzal összekeveredett masszát visszaöklendezik, a kölykök pedig ezt eszik meg. A felnőttek ezzel is segítik a kicsik fejlődését, és megkönnyítik a táplálkozásukat. Ez egy csodálatos reflex ennél a fajnál. Egyébként akik figyelmesen jártak-keltek az elmúlt hónapokban a kifutóknál, láthattak hasonlót. A kölykök lassan 20 hónaposak lesznek, néha még most is meghánytatják Marcust, a nagybácsit. Erre mondja István, hogy a társaság egy kicsit infantilis. Kattints a videóra! 

nyal_3_jo.jpgTévedés ne essék, meglehetősen veszélyes mutatványról van szó, hiszen ha kölyökfarkas húst érez, könnyen rápöröghet, és komoly sérülést okozhat az ember arcán, száján! 

A nyalakodásnak van egy másik szerepe is, nemcsak a táplálékszerzés bizalmas formájáról van szó. Ez az üdvözlés egyik jele náluk, így köszöntenek minket, amikor belépünk a kifutóba. A Predátor programok elején jól látható, hogy amikor István és Dóri belép, jellemzően sorban, egymás után felugranak a kicsik, és végignyalják az arcukat. Ezt mindenkivel eljátsszák, akiket kicsi koruk óta ismernek, de azokat sem szokták kihagyni, akik először járnak náluk vendégségben. Egyébként arcszőrrel rendelkezők előnyben!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://farkasnaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr888021405

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása