2015. szeptember 21. 19:44 - farkasnaplo_bb32

Sörösdobozok fotózzák a Medveotthont

Több hónap egyetlen fényképen

csabi_koll.jpgEl tudtok képzelni egy olyan fotót, amin három hónap történései látszódnak? Ugye nehezen. Pedig létezik ilyen. A fotózás egészen különleges válfaját választotta Kovács Csaba fotográfus. Különféle kisebb-nagyobb eszközökből, sörös-, filmes- és kapcsoló dobozokból készít lyukkamerákat. Ezek belsejébe fényérzékeny papírt tesz, a dobozokat pedig egy tű hegyével kilyukasztja. A szokatlan, kifejezetten egyszerű, és olcsó kamerákat a szabadban helyezi el napokra, hetekre, vagy akár hónapokra. Ez a szolárgráfia lényege.

Miután a házilag készített kamerát kitette a megfelelő helyre, a lyukat fedő ragasztót lehúzza. Ezzel elindul egy rendkívül lassú és hosszú folyamat, vagy ha úgy tetszik reakció a dobozon belül. A papíron – ahogy telnek a napok – szépen leképeződik az, amit a kamera lát. De csak a statikus dolgok. Jöhetnek-mehetnek előtte emberek, autók, azok nem lesznek rajta a képen, valami más viszont igen. A Nap. Illetve egészen pontosan a Nap mozgása. Gyönyörű fénycsíkok rajzolódnak ki a képen.

csabi1.jpgEz a fajta fotózás valahol lutri, hiszen csak a folyamat végén derül ki, hogy mi született az eltelt időszakban. Csaba miután leszerelte a kamerákat, hazaviszi a dobozokat. Óvatosan kiszedi a fényérzékeny papírt, amelyen tulajdonképpen egy negatív kép keletkezett. Ezeket beszkenneli, majd a digitális technika segítségével átfordítja pozitívba. A papír egyébként fekete-fehér, ám a hosszú exponálás miatt a hetek alatt érdekes módon színessé válik, ez is hozzájárul ahhoz, hogy különleges hangulatú fotók születnek. Csaba egyik fényképét az év elején a NASA „A nap fotójának” választotta. Jelenleg mintegy 150 kamerája dolgozik szerte az országban, melyekről pontos nyilvántartást vezet. Mint mondja: abban a szerencsés helyzetben van, hogy ő akkor is fotózhat, miközben alszik.

csabi_2.jpgA fotográfus pár nappal ezelőtt több kamerát helyezett el a veresegyházi Medveotthon és a BarátkoZOO területén, illetve a kifutókban. A dobozok december végéig folyamatosan exponálnak, így karácsony környékén derül majd ki, hogy milyen hangulatokat sikerült az ősz folyamán megörökítenünk a 6 hektáros állatkertben. Nem mindegy a kamerák tájolása. Észak kivételével bármilyen égtáj felé elhelyezhetők. Teljesen más fotók születnek attól függően, hogy melyik évszakban telepítették a dobozokat. Kovács Csaba azt tervezi, hogy januárban újabb kamerákat helyez el a Medveotthon területén, amelyek szintén három hónapig dolgoznak majd. A Medveotthon pedig azt tervezi, hogy jövő év tavaszán kiállítás nyílik Kovács Csaba alkotásaiból az állatkert területén.

Csaba munkáit megnézhetitek ezen az oldalon: http://csaba-kovacs.com/

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://farkasnaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr347804680

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása